Storm Sushi


Het meest bekende Japanse gerecht is ongetwijfeld sushi. De sushi, met verschillende soorten (rauwe) vis, zeevruchten, groente en zeewier samen bereid in kleine sierlijke hapjes vindt zijn oorsprong in het begin van de negentiende eeuw in Tokio. Aan het begin van de twintigste eeuw verspreidde deze sushi zich over de rest van Japan en in de tweede helft van de twintigste eeuw over de rest van de wereld.

Hieronder staat een overzicht van de soorten sushi die via Storm Sushi te bestellen zijn.

Maki

Maki is de meest bekende sushisoort in het Westen. De maki wordt gemaakt van rijst en een vulling van vis, groente of ei en wordt gerold in zeewier. De zwarte zeewier wordt Nori genoemd. Het woord maki betekent in het Japans letterlijk “gerold”. Met behulp van een bamboemat worden de ingrediënten opgerold tot een rol sushi met een gemiddelde diameter van 3 centimeter. De sushi chefs snijden deze rol vervolgens in kleinere stukjes.

Nigiri 握り

Nigiri is een sushi soort waarbij een stukje vis op een bedje van rijst wordt gelegd. Om dit bij elkaar te houden, in het geval van bijvoorbeeld gladde inktvis of paling, wordt er ook soms wel een dun reepje zeewier omheen gebonden. In Japan legt men tussen de vis en rijst een beetje wasabi tussen voor extra smaak. In Nederland wordt de wasabi los geserveerd omdat niet iedereen deze pittige smaak lekker vindt.

Sashimi 刺身

Sashimi is rauwe vis die zonder rijst wordt opgediend. De plakjes vis worden gegarneerd met wat zeewier onder de vis. De Sashimi is de enige sushi die met eetstokjes gegeten moet worden.

Uramaki 裏巻き

Uramaki staat ook wel bekend als de “binnenstebuiten” sushi. Bij deze sushi wordt er meestal gebruik gemaakt van twee of meer soorten vullingen. Bij de Uramaki zitten de vulling en de zeewier aan de binnenkant. Het is dus een maki die binnenstebuiten is gekeerd.